WK-voetbal voorspeller

wk-voetbalHet is bijna zover: Nederland wordt wereldkampioen voetbal 2014! Of toch niet?

Heel (?) Nederland is in de ban van Koning Voetbal en menigeen wil zijn kennis van het spelletje te gelde maken door een gokje te wagen in één van de vele poules die georganiseerd worden.

Maar niet voor iedereen is zo’n poule invullen een fluitje van een cent; daarom geeft G-Info je deze keer een handig hulpmiddel cadeau: je hoeft alleen maar op te geven hoe jij de sterkte van de diverse landen inschat en de WK-voorspeller laat zien wat de uitslagen van de diverse wedstrijden zullen zijn en dus ook wie er wereldkampioen wordt!

WK-voetbal en Monte Carlo

wk-voetbalJe zou zeggen: deze twee hebben weinig met elkaar te maken. Qua voetbal klopt dat misschien, maar als het op gokken aankomt….

In de bijgaande WK-voorspeller gebruik ik namelijk de zogenaamde Monte Carlo-methode om met behulp van Excel voorspellingen te doen.
In het kort komt het er op neer, dat we Excel per wedstrijd per land willekeurig (random, aselect)  een sterkte laten kiezen tussen een onder- en bovengrens. Die twee grenzen moet je zelf opgeven; ik ben benieuwd wat voetbalkenners van mijn poging vinden.
Per wedstrijd wordt de sterkte van de 2 landen vergeleken en de sterkste van de 2 krijgt de 3 punten (even sterk, dan ieder 1 punt).
Laat je één run uitvoeren, dan heb je het resultaat van een heleboel toevalligheden bij elkaar; laat je je PC echter 100 runs draaien (of 1.000 of 10.000!), dan kun je turven hoe vaak Nederland kampioen wordt (of zullen we toch maar Brazilië nemen).
Dat aantal, gedeeld door het aantal runs, geeft de kans van het land op het wereldkampioenschap.
Het is een soort veredeld dobbelsteen gooien, een gokspel, vandaar de naam Monte Carlo.

Ik kan me voorstellen, dat er nu mensen zijn, die zeggen, dat dit wel een heel simpele benadering van het complexe voetbalspel is.
En helaas moet ik dat meteen toegeven, maar als verdediging kan ik aanvoeren, dat het alleen bedoeld is om weer eens een alternatief gebruik van Excel toe te lichten.

Werking programma

Wat moet je doen voordat je je poule gaat invullen?

 1. uiteraard eerst de Excel-sheet downloaden en in Excel openen.
 2. Sterktes WK-landenvul op het werkblad Invoer bij alle landen een onder- en bovengrens voor hun sterkte in.
  LET OP: als de bovengrens bij een land kleiner is dan de ondergrens van een ander land, dan kan het eerste land dus nooit winnen van het tweede.
 3. ga naar het werkblad Groepsfase en druk op F9 (Excel gaat dan alles opnieuw doorrekenen, inclusief alle willekeurig gekozen getallen) en ziedaar de resultaten van alle groepswedstrijden en dus ook wie er naar de achtste-finales mogen.
  Bevalt een uitslag niet: druk opnieuw op F9! Excel zal een nieuwe reeks doorrekenen; doe dat 100 keer en kijk in Groep B hoe vaak Nederland verder gaat (dit aantal gedeeld door 100 is de kans op overleven).
  Het is natuurlijk nauwkeuriger als je dit 1.000 of 10.000 keer doet ….
 4. op het werkblad Finales zie je hoe het verder gaat met de eerste en tweede per groep en wie uiteindelijk wereldkampioen zal worden.

Als je al had gedacht , dat je met dit programma goud in handen had gekregen; je zult ondertussen de betrekkelijkheid van onze ‘voorspeller’ hebben doorgrond.
De kwaliteit van zo’n Excel-model zit in de betrouwbaarheid van de aannames (in dit geval de grenzen voor de sterkte per land) en in het benaderen van de werkelijkheid met Excel-formules (het winnen van een wedstrijd hangt niet alleen af van een toevallige steekproef van de sterktes van de 2 partijen).
Toch kan Excel op deze manier, zeker wanneer de aannames beter worden onderbouwd en de formules beter de wekelijkheid nabootsen, een belangrijk hulpmiddel zijn om zogenaamde stochastische processen na te bootsen en met een zekere nauwkeurigheid resultaten te voorspellen.

Monte Carlo-runs

Het ontbreekt me nu aan tijd om het programma verder toe te lichten (even voetbal kijken: Nederland- Wales), maar ik beloof dat ik in mijn volgende blog de wat complexere (en dus leukere!) zaken nog eens de revue zal laten passeren.

Als troost heb ik nog een werkblad MC toegevoegd: hiermee kun je een serie Monte Carlo-runs achter elkaar draaien en kijken welk land de grootste kans heeft om wereldkampioen te worden.WK-kampioen voetbal

Klik op de button Monte Carlo draaien en bekijk het resultaat.
Je kunt ook het aantal runs per serie aanpassen (dus is het toch simpel om 10.000 runs uit te voeren).
Wil je opnieuw beginnen: druk op de button Vorige run(s) wissen.


3 gedachten over “WK-voetbal voorspeller

 1. Leuk tooltje! Om het wat realistischer te maken zou je de min en max sterkte tussen 1 en 5 kunnen zetten. Anders wordt er namelijk zelden gelijkgespeeld.

  Daarnaast wordt Brazilië bij mij onevenredig vaak wereldkampioen, omdat bij gelijkspel in de finaleronde het eerstgenoemde team doorgaat;)! Je zou dit kunnen voorkomen door een penaltyronde. Is dat niet iets voor volgende week?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *