Mastermind

MastermindMastermind! Wie kent het niet?

Dit is een spel, dat waarschijnlijk iedereen wel eens ooit heeft gespeeld.
Ik moest er aan denken, toen ik bij een (gedwongen) opruimronde op zolder één van mijn eerste computers, een TRS-80, tegenkwam.

trs80aNostalgie: ongeveer 40 jaar geleden is mijn “computer-verslaving” begonnen:  eerst met een TRS-80 (van de firma Radio Shack) met een intern geheugen van 4Kb en een cassetterecorder als opslagmedium, al vrij snel met een geheugenuitbreiding tot 16Kb.
trs80bTig jaar later was de luxe niet te overzien: een modern apparaat met 2 diskette-stations en 16Mb intern geheugen!
diskZo’n diskette kon wel 500 Kb aan data bevatten.
En het gemak: na een avond lang programmeren, gewoon op disk wegschrijven; geen angst meer, dat het niet goed op de cassette was terecht gekomen, waar je pas achter kwam als het te laat was (ik geloof, dat ik in die periode pas echt heb leren vloeken!).

Maar even terug naar het onderwerp: Mastermind.
Ik kwam bij het opruimen nog aantekeningen tegen uit die eerste TRS-80-periode: de opzet voor een computer-variant van dit spel; waarschijnlijk gemaakt, zodat ik ook zonder echte tegenstander aan een andere verslaving toe kon komen: spelletjes spelen!

Mastermind in Excel

Een uitdaging dus om te kijken of we Mastermind ook in Excel zouden kunnen  spelen. Het kostte toch nog wel een paar avonden ploeteren, maar het is gelukt.

mastermindKijk maar eens in het Voorbeeldbestand.

Als je op de knop Nieuwe ronde drukt, zal Excel 4 kleuren kiezen uit een serie van 8 (dubbelen zijn toegestaan).
Aan jou, als speler, om in de cellen achter Ronde 1, je eerste gok te plaatsen.
Druk dan op de knop Controleer en onder Resultaat komt het resultaat (sic!).
Z(wart) betekent dat er een kleur goed is gekozen EN op de juiste plaats, W(it) geeft aan dat er een kleur goed is, maar niet op de juiste positie.
Vul dan Ronde 2 in, druk op Controleer etc.

Mijn beste spelronde tot nu toe was: geraden in 4 keer binnen 40 seconden. Ben benieuwd naar jullie resultaten!

Hoe werkt het programma?

Dit artikel en het Voorbeeldbestand zijn deze keer vooral ook voor de fun; dus maar een korte, compacte toelichting.
Geïnteresseerden in VBA vinden in Module1 (te bereiken via Alt-F11) de achterliggende routines. Vooral interessant is daar de combinatie tussen variabelen binnen VBA (in de vorm van een array/matrix) en celbereiken in de Excel-sheets.

Op het tabblad Parameters staan de 8 kleuren, waaruit Excel en jij, als speler, mogen kiezen; deze cellen hebben de naam Kleuren gekregen.

mastermind2Wanneer Excel de opdracht krijgt om aan een Nieuwe ronde te beginnen, dan worden op het tabblad CompKeuze de cellen B3:E3 van willekeurige getallen tussen 1 en 8 voorzien; in de rij daaronder komen dan automatisch de overeenkomende kleuren.

NB wel eerlijk spelen; dus niet gauw hier kijken wat de combinatie is!

Het tabblad Raden bevat het “spelbord”.

Excel-opties

In het Voorbeeldbestand wordt veel met Namen gewerkt om verwijzingen overzichtelijk te houden. Daarnaast zorgt Voorwaardelijke opmaak voor de juiste kleuren. De functie Index wordt her en der gebruikt om kleuren op te zoeken.

En uiteraard wordt er gebruik gemaakt van VBA-routines (Visual Basic for Applications), aangestuurd door knoppen.

Heb je vragen over één van deze toepassingen en het gebruik binnen Mastermind: schroom niet om contact op te nemen met G-Info!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *